Darwin

Charles Robert Darwin ziet op 12 februari 1809 het levenslicht in de Engelse stad Shrewsbury. Daarom is 2009 uitgeroepen tot Darwinjaar. Behalve zijn geboorte wordt ook herdacht dat zijn boek -“On the Origin of Species”- 150 jaar geleden van de persen rolde. Gedurende het hele jaar staan er activiteiten, tentoonstellingen, debatten en lezingen rond het boegbeeld van de evolutietheorie op stapel.

Charles Darwin

Charles Darwin

 

Levensloop

Het levenslicht zag Charles Robert Darwin op 12 februari 1889. Precies een 200 jaar later is het geboorte van wetenschapper groots gevierd en is 2009 omgedoopt tot Darwin jaar. Tevens is er in 2009 herdacht dat het boek ‘On the Origin of Species’, ofwel het ‘Over het ontstaan van soorten’ werd gepubliceerd. Toen precies 150 jaar geleden. Het Darwin jaar stond de agenda vol met exposities, activiteiten, discussies en lezingen over de evolutietheorie. In de evoltietheorie gaat Darwin in op de verklaring voor de ontwikkeling van leven op de aarde.

Charles Darwin is geboren in Shrewsbury (vlakbij Birmingham in West-Engeland ) uit een gezin waarbij zijn vader een vermogende arts was. De wetenschap is er in zijn jeugd centraal, deels omdat zijn opa was een bekend wetenschapper was. De studievoorkeur van zijn vader was medicijnen en dat heeft Charles ook keurig gestart om na twee jaar daarna theologie te gaan studeren. Maar ook deze studie kon hem niet echt raken. Zijn passie lag bij botanie en mineralogie.

Tijdens zijn studie theologie is hij in contact gekomen met professor Henslow (professor in de botanie ) die hem aan een ‘ontdekkingsreiziger’ en schipper Fitzroy voorstelde. De hooglereraar was van mening dat Charles de geknipte man was voor Fitzroy om studies tijdens de reis uit te voeren. Charles startte de wereld reis in 1831 om vijf jaar lang rond de aarde de varen. De waarnemingen die tijdens deze reis zijn gedaan, uiteraard met de briljante kennis van Darwin is uiteindelijk basis gelegd voor de evolutietheorie.

Het heeft nog tijd geduurd voordat hij deze theorie heeft gepubliceerd. De bevindingen van de evolutie theorie stonden haaks op de bijbelse geloof en verwachte veel weerstand. In die periode was het overgrote deel van de westerse populatie gelovig. Samen met Alfred Wallice, die soorgelijke opvattingen er op na hield, maakte zij een publictie. Enige tijd daarna in 1859 publiceerde bij zijn boek over het bestaan van soorten. Een boek die toen heel veel stof deed opwaaien.